Vanliga frågor från arbetssökande
På den här sidan hittar du vanliga frågor om jobportals jobbsökningssida.
Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill ha mer information är det bästa
sättet att nå oss att skicka ett e-postmeddelande till
Registrera och skapa ett konto
Du kan registrera dig som arbetssökande i Jobportal här. När du registrerar dig rekommenderar vi att du väljer en privat e-postadress. Att skapa ett konto är helt gratis och självklart utan några vidare förpliktelser. Om du redan har ett konto loggar du in här.
Efter du har registrerat dig så kan du fylla i din information i din användarprofil. Vi rekommenderar att du fyller i din information så snart som möjligt så att du på en gång får möjlighet att lämna in jobbansökningar snabbt och enkelt. Du kan även lägga till din LinkedIn-profil i din jobbsökarprofil och använda den som ett CV, eller välja att ladda upp ditt CV som en separat fil – du väljer själv. Utöver detta kan du även lägga till en portfolio i din jobbansökan som en bilaga.
Jag har glömt mitt lösenord, vad ska jag göra?
Om du har glömt ditt lösenord kan du återställa detta ifrån inloggningssidan.
Att söka jobb
1. Klicka på ”Sök detta jobb” för att öppna formuläret. Fyll i formuläret för att snabbt fylla i alla nödvändiga uppgifter; om du tidigare har kompletterat i din användarprofil så är många uppgifter redan automatiskt inhämtade. Du kan lägga till bilagor, länka till ditt portfolio samt dela en länk till din LinkedIn-profil. Om du ännu inte har registrerat dig som arbetssökande har du efter att du skickat in detta formulär möjlighet att registrera dig med de uppgifter du har fyllt i. Du kommer att få ett meddelande om skapandet av kontot till den e-postadress du har angett.
2. Då Jobportal har möjligheten att samla ihop relevanta och intressanta annonser ifrån många olika källor – och detta för att ge dig ett så brett utbud som möjligt utifrån dina särskilda intressen – så kan det vara att du eventuellt omdirigeras till en extern sida för att fylla i dina ansökningsuppgifter. Du kan alltid se längst ner på våra annonssidor vart ifrån vi har hämtat materialet.
Spontanansökningar
För närvarande är det inte möjligt att skicka in en öppen ansökan eller göra en spontanansökan till Jobportal. Du kan enkelt få notiser om de jobb du är intresserad av med hjälp av Jobportals jobbspanare. Från din profil kan du själv välja och ställa in vilka typer av automatiska notiser du önskar. Vi förnyar och utvecklar ständigt dena tjänst för att möta alla våra arbetssökandes behov.
Radera en profil
Som registrerad arbetssökande kan du när som helst begära att din profil samt att alla dina uppgifter raderas omgående. Begäran lämnas till kundtjanst@jobportal.se
Personlig pitch
Skriv en bra personlig pitch som underlag för ditt jobbsökande! Din personliga pitch är en kort men kärnfull presentation av dig och där du lyfter fram dina unika egenskaper och vars syfte är att snabbt fånga läsarens intresse. En bra personlig pitch kan ligga på runt 50-70 ord men vilken ändå lyfter fram vem du är, vad du har gjort, vad du kan – samt vilka mål du har.
En bra personlig pitch kan bestå av:
- 50–70 ord, 3–4 meningar
- Din titel eller din nuvarande yrkesroll
- Hårda- och mjuka färdigheter
- Imponerande prestationer och resultat
- Korta/långsiktiga mål
- Ett exempel från ditt yrkesliv som visar din lämplighet för det jobb du söker
Om du kan se att författaren av en platsannons har valt vissa utmärkande ord eller vis ton så kan det vara en bra idé att försöka återspegla detta i din pitch.
Är det att du kanske inte ännu har flera års erfarenhet inom ett visst efterfrågat område kan du istället lyfta fram dina mål och vart du gör just nu för att nå dit samt andra liknande erfarenheter som kan vara värdefulla. Att dessutom kombinera din erfarenhet och dina färdigheter med konkreta siffror och resultat ger ofta ett imponerande och starkt intryck.
Titta gärna på exemplen nedan:
Starka Exempel: En erfaren digital marknadschef med sex års erfarenhet som senior verkställande inom ett multinationellt företag. Jag ökade inbound leads med 300% och ökade onlineförsäljningen från 300 000 euro per år till över 2,5 miljoner euro på tre år. Jag vill avancera i min karriär och det är därför jag erbjuder min expertis till X:s marknadsföringsteam.
Kort och väsentlig med betoning på resultat.
Starka Exempel: En sakkunnig SEO copywriter med tio års erfarenhet av detalj- och partihandel inom tre branscher. Skicklig på att skriva innehåll för sociala medier och www, samt innehåll i långformat vilket betonar varumärkets egen ton och budskap. Jag fick 20 nya kunder på två år och utökade min läsekrets med 200%. Jag vill nu fördjupa min kompetens som redaktör och innehållsskapare i rollen som marknadschef.
Starka Exempel: En innehållsproducent med tre års erfarenhet i ett företag som specialiserat sig på e-handel. Jag producerade innehåll som ökade varumärkets närvaro på sociala medier till över 100 000 över tre olika kanaler och förbättrade öppningsfrekvensen för e-post med 58%. Jag vill avancera i min karriär och söker därför en tjänst som SEO-chef på V.
Svagare Exempel: Jag är en innehållsskapare som letar efter ett jobb som SEO-specialist. Jag har ingen erfarenhet inom detta område, men jag är hängiven åt mitt arbete och är snabb på att lära mig. Mitt intresse för sökmotorer hjälper mig att utföra mina arbetsuppgifter utmärkt i ert företag.
Texten lockar inte läsarens uppmärksamhet och nämner inga liknande färdigheter som kan vara relevanta.
Svagare Exempel: Jag har arbetat i fem år som digital marknadskoordinator. Jag påvisade att jag är en viktig och hårt arbetande lagspelare och att jag kan arbeta under press för att nå företagets mål. Jag letar efter nya utmaningar inom digital marknadsföring.
För allmän, berättar inte om prestationer. Onödigt passiv i tonen.
Ansöka med en portfolio övertygar arbetsgivaren
En portfolio är ofta ett krav för kodare och utvecklare, liksom för författare, konstnärer, designers, fotografer, webbdesigners, illustratörer och andra kreativa professionella. Inom dessa områden är portföljen en viktig del av ansökningsprocessen. Du kan bygga din portfölj på den plattform du väljer. Det finns gott om plattformar där du kan skapa en portfölj; www-sidor, LinkedIn, Instagram, Sway, YouTube/Vimeo. Om du känner dig osäker på hur du kan visa upp just dina färdigheter så kan du hitta massor av exempel på på Google.
Det finns några bra metoder att tänka på när du skapar en portfölj:
- Användarvänlig navigering
Gör det inte svårt att navigera eller förstå din portfölj. Du vill att läsaren ska hitta det de letar efter snabbt och enkelt. Ju lättare det är att navigera, desto bättre. Tänk också på vad det är som läsaren vill se. Gör det enkelt att hitta dina bästa arbetsprover. Tänk även på att organisera ditt innehåll så att besökare kan välja att titta på dina arbetsprover utefter exempelvis projekttyp eller andra relevanta kriterier.
- Inkludera detaljerade beskrivningar
Beskrivningen kan innehålla en personlig redogörelse för projektets primära utmaning eller mål, din roll, de viktigaste teknikerna eller processerna som använts och eventuella positiva resultat eller saker du har lärt dig.
- Börja starkt
Det säger sig självt att din portfolio ska innehålla dina bästa arbeten. För att underlätta valet, låt uppdragsannonsen fungera som din guide. Var uppmärksam på vilken typ av anställd arbetsgivaren specifikt letar efter och med vilka adjektiv de beskriver denne. Lär känna företaget och få en känsla för dess kultur och värderingar. Att ha denna information gör det lättare för dig att matcha de bästa exemplen i din portfölj med vad arbetsgivaren letar efter. Och naturligtvis bör dina prover lyfta fram dina viktigaste styrkor såväl som din omfattning, branschexpertis, stil och tekniska färdigheter. Du vill heller inte att dina bästa arbeten ska drunkna i ett hav av goda exempel. Första intryck och sista intryck har visat sig ha långsiktiga effekter, så börja gärna med ditt bästa case och avsluta din portfolio med ditt näst bästa case.
- Tänk mobilt
Den mesta kommunikationen via internet sker numera på mobila enheter. Det betyder att om din portfolio inte är optimerad för mobilanvändare kommer du inte att ha någon stor inverkan på de flesta som ser den. Risken är att dina case kan visas i reducerade och missvisande format så det är viktigt att du ser till att din portfolio fungerar för mobila enheter.
Ett bra CV är tydligt, informativt och lättläst. Den innehåller den mest relevanta informationen för jobbet som du vill söka, såsom arbetslivserfarenhet, teknisk kompetens, korrekt utbildningsbakgrund eller på annat sätt viktiga krav. Ett CV bör inte vara längre än 2 sidor. Den viktigaste informationen ska vara synlig på några sekunder för den rekryterande personen.
Det är alltid viktigt att använda ett tydligt språk i ett CV – så det kan exempelvis vara en bra idé att dela upp en lång mening i två enklare meningar. Du kan sticka ut från mängden genom att ge ditt CV en unik design. I Canva kan du exempelvis hitta massor av grafiska designmallar för ditt CV för att applicera färg och form. Kom dock ihåg att hålla ditt CV tydligt och lättläst. Om platsannonsen är på engelska behöver ditt CV också vara det. Om annonsen däremot är på svenska, går det ofta bra att använda ett CV på svenska eller engelska, om inget annat anges.
Vilka är de viktigaste sakerna i ett CV?
• De saker som är direkt relevanta för tjänsten du söker – exempelvis att din arbets- och studieerfarenhet motsvarar det som efterfrågas.
• Grundläggande aspekter som stavning, grammatik och ton.
• Att alla dina nödvändiga kontaktuppgifter finns med och stämmer.
• Referenser – samt att dessas såväl kontaktuppgifter och medgivande är i ordning.
• Sammanfatta även kort din arbetslivserfarenheter i några punkter; Jag jobbade, koordinerade, höjde försäljningen…, ansvarade för…, utvecklade, designade osv.
• En bra personlig pitch. Se tips för bra personlig pitch ovan.
Är det värt att lägga till en lista över dina egna styrkor i jobbet i ditt CV?
Det är definitivt värt. Lägg till de styrkor som är mest relevanta för uppdraget eller arbetsgivarens behov. Detta visar också den rekryterande personen att du har förstått vad som krävs för jobbet.
CV för en student eller nyutexaminerad
Studenter har ofta ackumulerat värdefull kunskap eller erfarenhet. Exempelvis så har många studenter någon form av extrajobb vid sidan av sina studier. Denna erfarenhet är självklart intressant för många arbetsgivare. Lyft fram de egenskaper som du har och som du känner skulle kunna vara nyttiga för det jobb som du söker.
Egenskaper som kan vara intressanta för en arbetsgivare kan exempelvis vara idrottsverksamhet, volontärarbete, mentorskap, studentutbyte eller studier utomlands, teater- eller musikhobby, studentkår, praktikplats eller något annat som du har ett stort intresse för.
Att tänka på hur du är och hur du agerar i en roll hjälper dig att förstå hur du också kan vara som anställd.
Värdefulla egenskaper som du kan ha utan arbetslivserfarenhet: initiativförmåga, kritiskt tänkande, organisatoriska färdigheter, expertis inom speciella områden, ledarskap, kundfokus, god kommunikationsförmåga, anpassningsförmåga, kreativitet eller tålamod.
Ett mer sammanfattat CV
Du behöver kanske inte nämna ditt första sommarjobb längre. Ge tillräckligt med information om jobbansvar, varaktighet och innehåll i tidigare jobb. Var också noga med att nämna om du fortfarande är anställd. Nästan var och en av oss har luckor i vår arbetshistoria av en eller annan anledning. Fundera på om du vill öppna upp orsakerna till dessa, till exempel mammaledighet, föräldraledighet eller obetald ledighet.